Υπηρεσίες που Παρέχουμε !Υπηρεσίες που Παρέχουμε : 1. Αρχιτεκτονικές μελέτες, Νέα και Υφιστάμενα κτίρια-Οικονομικές τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας για προσφορά, 2.Άδειες λειτουργίας - Υγειονομικού ενδιαφέροντος - Λοιπών Επιχειρήσεων, Όλες οι άδειες έναρξης, λειτουργίας καταστήματος από 900 ευρώ , περιοχή Αττικής, 3.Ενεργειακά Πιστοποιητικά - Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοση, Από 75 ευρώ στην περιοχή Αττικής, 4.Βεβαιώσεις Μηχανικών, Βεβαίωση για συμβόλαια, Βεβαίωση Νομιμότητας από μηχανικό, από 100 ευρώ για μεταβιβάσεις , Γονικές παροχές στην περιοχή Αττικής, 5.Εξοικονόμηση κατ' οίκον - πρόγραμμα εξοικονομώ για ΑΤΤΙΚΗ, Αναλαμβάνουμε όλες τις εργασίες - Ανακαινίσεις για όλους, 6.θέλετε να ανακαινίσετε κάποιο χώρο? Μελέτη, κατασκευή, Οικονομικές τιμές Επικοινωνήστε με εμάς για προσφορά, είμαστε κοντά σας, πολύ οικονομικά, 7.Τακτοποίηση αυθαιρέτων στην Αττική, υπεύθυνα, γρήγορα, οικονομικά από 500 ευρώ ,τηλ. 2130235013, 8. Αρχιτεκτονική ,Διακόσμηση - Σύγχρονο design ,Οικονομικές τιμές, Επικοινωνήστε με εμάς για προσφορά, είμαστε κοντά σας, πολύ οικονομικά

1 Ιουν 2017

Το πατάρι έχει εφαρμογή στα εκτός σχεδίου ?

Ερώτηση:
Θέλω να κατασκευάσω ένα διώροφο κτίριο με στέγη εκτός σχεδίου.
Ο όροφος είναι περίπου μισός από το ισόγειο. Έχω προεκτείνει την πλάκα του κατασκευάζοντας μικρό εσωτερικό εξώστη -πατάρι που να "βλέπει" στο σαλόνι. Το σαλόνι είναι ισόγειο με στέγη επίσης.

Το τμήμα που βρίσκεται το πατάρι, θεωρείται ισόγειο ή διώροφο ως προς το ύψος ? 
Λογικά για να έχει κύρια χρήση ο υποκείμενος όροφος και κύρια χρήση το πατάρι πρέπει να ληφθεί ως διώροφο τμήμα.

Προβάλει ως εξώστης από την πλάκα του ορόφου και κατά τα λοιπά έχει όλες τις προδιαγραφές.
Όμως ο πολεοδόμος επιμένει να το θεωρεί ισόγειο οπότε δεν μπορώ να ξεπεράσω το 5.20 μικτό με τη στέγη, και μου λέει να κάνω σοφίτα. Δηλαδή καμία σχέση με το πνεύμα του σχεδίου!
Τελικά το πατάρι έχει εφαρμογή στα εκτός σχεδίου ή όχι; Αν όχι γιατί υποτίθεται ότι ισχύει και σε αυτά;

Απάντηση :
Σύμφωνα με τον ορισμό του εσωτερικού εξώστη (παταριού), βλ. §28 του άρθρου 2 του ΝΟΚ :
Πατάρι Είναι προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, έχει προσπέλαση αποκλειστικά από το χώρο αυτόν, αποτελεί λειτουργικό παράρτημα της χρήσης αυτής, έχει συνολικό εμβαδόν μικρότερο του 70% της επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.
Συνεπώς το τμήμα που βρίσκεται το πατάρι θεωρείται ισόγειο ως προς το ύψος.
Επομένως επειδή το ελεύθερο ύψος χώρων κύριας χρήσης είναι 2,65μ.

Άρα Η= 2Χ2,65 μέτρα +πλάκες >5,20 μέτρα που είναι το ανώτατο ύψος με τη στέγη , και Δεν μπορείς να έχεις πατάρι εκτός σχεδίου, είτε σε ισόγειο, είτε σε διώροφο γιατί δεν βγαίνει το ύψος .

 Είναι όμως δυνατόν να εκδοθεί άδεια μόνο αν τμήμα του ισογείου που θα «υποδεχτεί» το πατάρι βυθιστεί .
 Επίσης δεν απαιτείται να είναι κύριας χρήσης το πατάρι ώστε να πάμε στο 2,65 μ.
 Ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να το έχουμε βοηθητικής χρήσης οπότε να πάμε στο 2,20 μ. και με καλή μελέτη να είναι λειτουργικό όσον αφορά το ύψος.
Σχετική :
Ερωτο-απαντήσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ και ΥΔΟΜ 12η Σύσκεψη , 11ο θέμα:

Ερώτηση : Το άρθρο 11 §6.ιδ και ιε του ΝΟΚ έχει εφαρμογή και στην εκτός σχεδίου περιοχή.
Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα σε μονώροφο κτίσμα όταν κατασκευάζεται σοφίτα ή εσωτερικός εξώστης (πατάρι) να χρησιμοποιηθεί μέγιστο ύψος κτιρίου 7,50m ?
Απάντηση :
Υπάρχει η δυνατότητα όπου δεν υπάρχει συσχέτιση του επιτρεπομένου ύψους των 7,50 μ.  με τον πραγματοποιούμενο αριθμό ορόφων, π.χ. κατάστημα.
Για κατοικίες που το μέγιστο ύψος μονώροφου τμήματος είναι 4,00 +1,20 μ. στέγη ,δεν μπορεί να γίνει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Who is among us