Υπηρεσίες που Παρέχουμε !



Υπηρεσίες που Παρέχουμε : 1. Αρχιτεκτονικές μελέτες, Νέα και Υφιστάμενα κτίρια-Οικονομικές τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας για προσφορά, 2.Άδειες λειτουργίας - Υγειονομικού ενδιαφέροντος - Λοιπών Επιχειρήσεων, Όλες οι άδειες έναρξης, λειτουργίας καταστήματος από 900 ευρώ , περιοχή Αττικής, 3.Ενεργειακά Πιστοποιητικά - Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοση, Από 75 ευρώ στην περιοχή Αττικής, 4.Βεβαιώσεις Μηχανικών, Βεβαίωση για συμβόλαια, Βεβαίωση Νομιμότητας από μηχανικό, από 100 ευρώ για μεταβιβάσεις , Γονικές παροχές στην περιοχή Αττικής, 5.Εξοικονόμηση κατ' οίκον - πρόγραμμα εξοικονομώ για ΑΤΤΙΚΗ, Αναλαμβάνουμε όλες τις εργασίες - Ανακαινίσεις για όλους, 6.θέλετε να ανακαινίσετε κάποιο χώρο? Μελέτη, κατασκευή, Οικονομικές τιμές Επικοινωνήστε με εμάς για προσφορά, είμαστε κοντά σας, πολύ οικονομικά, 7.Τακτοποίηση αυθαιρέτων στην Αττική, υπεύθυνα, γρήγορα, οικονομικά από 500 ευρώ ,τηλ. 2130235013, 8. Αρχιτεκτονική ,Διακόσμηση - Σύγχρονο design ,Οικονομικές τιμές, Επικοινωνήστε με εμάς για προσφορά, είμαστε κοντά σας, πολύ οικονομικά

3 Οκτ 2014

TI ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ( τι ισχύει για τα κενά διαμερίσματα )


Αγαπητέ Αναγνώστη .
Αν προτίθεσαι να εκτελέσεις κάποια εργασία που άπτεται του γνωστικού μας πεδίου και είναι από αυτές που αναφέρονται στη σελίδα υπηρεσίες ή «ποιοι είμαστε» της http://www.advice4u.gr , ρίξε μία ματιά και αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μας .
Σε ευχαριστώ
Παντελής Παπακωνσταντίνου
τηλ.2105447421 , mail: info@advice4u.gr


Στην παρούσα ενημέρωση θα αναφέρουμε τι ισχύει για τα κενά διαμερίσματα .
Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που αργά ή γρήγορα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών  και οι διαχειριστές  τους είναι αυτό των κενών διαμερισμάτων και ποια  η συμμετοχή τους στα κοινόχρηστα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
1. Τι προβλέπει η νομοθεσία;
Α. Αρχικά θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει καταστατικό της  πολυκατοικία το οποίο να αναφέρεται στα κενά διαμερίσματα. Εάν υπάρχει , τότε από νομικής πλευράς δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Το καταστατικό υπερισχύει του νόμου και σύμφωνα με αυτό θα ληφθεί και η απόφαση στην  περίπτωση που η υπόθεση πάει στο δικαστήριο.
Β. Εάν δεν υπάρχει καταστατικό τότε η ισχύουσα νομοθεσία χωρίζεται σε 2 κατηγορίες.
1.  Στις πολυκατοικίες όπου υπάρχει  κεντρική θέρμανση .
Στις  πολυκατοικίες όπου υπάρχει  κεντρική θέρμανση η νομοθεσία που ισχύει είναι ο Νόμος 3741/299 (Άρθρο 5 παρ. β) όπου  αναφέρεται : Έκαστος των συνιδιοκτητών υποχρεούται να συνεισφέρει εις τα κοινά βάρη επί τη βάσει της αξίας του ορόφου ή διαμερίσματος ου είναι κύριος.
Δηλαδή, η δαπάνη  κοινόχρηστων πρέπει να πληρώνονται βάσει της αξίας του διαμερίσματος η οποία εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα, οπότε για ευκολία έχει (σωστά) επικρατήσει ότι τα κοινόχρηστα έξοδα πρέπει να μοιράζονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος.
 Σύμφωνα με τον νόμο λοιπόν  δεν έχει σημασία  εάν το διαμέρισμα είναι κλειστό ή ανοιχτό,  εάν έχει αντικείμενα  μέσα, αν είναι επιπλωμένο, κ.λ.π. , και θα πρέπει να συμμετέχει κανονικά σε όλα τα έξοδα  και επομένως και στη δαπάνη  κοινόχρηστων όπως θα γινόταν εάν το διαμέρισμα ήταν κατοικημένο.
( Με άλλα λόγια, το αν ο ιδιοκτήτης ή ο ένοικος ενός διαμερίσματος χρησιμοποιεί το διαμέρισμα ή τα κοινά της πολυκατοικίας (ανελκυστήρας, κοινόχρηστο ρεύμα, κλπ) δεν τον απαλλάσσει από την δαπάνη  κοινόχρηστων στα οποία πρέπει να συμμετέχει κανονικά σαν να κατοικούσε στο διαμέρισμα.)
2.  Στις  πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση (ωρομετρητές-θερμιδομετρητές).
Στις  πολυκατοικίες όπου υπάρχει  αυτόνομη θέρμανση ο νόμος που ισχύει είναι το .Προεδρικό Διάταγμα 1985 (ΦΕΚ Δ'631)  σύμφωνα με το οποίο ισχύει για όλα τα έξοδα ότι αναφέρθηκε  και παραπάνω εκτός από τη θέρμανση. Εκεί ο ένοικος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το πάγιο θέρμανσης. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν τα παραπάνω μόνο εάν υπάρχει υπογεγραμμένη ομόφωνη απόφαση(  και όχι πλειοψηφία ) των ιδιοκτητών.
Γιατί υπάρχει το πάγιο θέρμανσης;
Αρχικά, όταν ένα διαμέρισμα είναι κενό και δεν θερμαίνεται αυτόνομα , επηρεάζει και τα γειτονικά του διαμερίσματα. Για την ακρίβεια τα διαμερίσματα αυτά έχουν απώλειες θέρμανσης με αποτέλεσμα να πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα.
Επίσης, κατά τη μελέτη θέρμανσης της πολυκατοικίας ο μηχανικός έχει τοποθετήσει έναν καυστήρα , ο οποίος  καλύπτει τις ανάγκες ορισμένου αριθμού διαμερισμάτων.  Έτσι, όταν χρησιμοποιούν τον καυστήρα λιγότερα διαμερίσματα αυτό σημαίνει ότι αυτός για να λειτουργήσει καταναλώνει περισσότερα καύσιμα από ότι θα κατανάλωνε αν όλα τα διαμερίσματα ήταν γεμάτα.
2. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Με δεδομένη την σημερινή  οικονομική κατάσταση ,  σήμερα πολλές πολυκατοικίες μέσω αποφάσεων  των γενικών τους συνελεύσεων έχουν αλλάξει τα παραπάνω δεδομένα. Συγκεκριμένα πολλές φορές  τα κενά διαμερίσματα  συμμετέχουν με κάποιο ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 20 έως 60% με  πιο συνηθισμένο να είναι το γύρω στο 30%. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που ακολουθούν το νόμο και τα κενά διαμερίσματα συμμετέχουν κανονικά σε όλους τους κοινόχρηστους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Who is among us